GMC Instruments

Presentatie GMC-Instruments, testen en inspecteren wordt flexibeler

GMC-Instruments zal in deze presentatie haar toekomstvisie uitleggen waar het om het elektrisch inspecteren en testen gaat, waarbij de nadruk op apparaten en gereedschappen gaat. Met de komst van steeds meer apparatuur waar niet zomaar met een standaard NEN3140 procedure gewerkt kan worden, stijgt de vraag naar flexibel inzetbare test- en meetinstrumenten. Konden we vroeger met één standaard testverloop de meeste gereedschappen testen, tegenwoordig hebben we veel meer nodig. Wat te denken aan actieve en passieve testmethoden, enkelfasig en driefasig, klasse 1 stekkers met dubbel geïsoleerd huis, licht afwijkende normen zoals de bijvoorbeeld de EN 60950 die grotendeels voor het elektrisch deel lijkt op de NEN3140, maar toch afwijkt?
In dit opzicht is de software die bij het testinstrument hoort een steeds belangrijkere rol gaan spelen. GMC-Instruments zal laten zien hoe de testinstrumenten met het Izytron.IQ softwaresysteem steeds flexibeler geconfigureerd kunnen worden om het testinstrument precies datgene te laten doen dat u wilt dat de tester doet. Zo moet het mogelijk worden dat u ieder apparaat of gereedschap kunt testen met de bijbehorende testprocedure, waarbij het instrument u door de procedure leidt en u helpt bij de beoordeling hiervan.
Bezoekers van deze presentatie kunnen, wanneer er interesse bestaat naar meer informatie, tegen sterk gereduceerd tarief deelnemen aan de volledige cursus Izytron.IQ. Deze cursus kan zowel bij de firma Maptools te Molenhoek als ook bij de firma GMC-Instruments te Woerden bezocht worden.

Apparaat en gereedschapstesters:

Secutestfamilie voor het flexibel testen van apparaten en gereedschappen. Seculife familie voor het testen van medische apparaten. De Metraline familie, een nieuwe budget-range van GMC-Instruments voor dagelijks gebruik. Op de stand kunt u een aantal voorhanden gereedschappen testen, maar u kunt natuurlijk ook iets meenemen waar u in de praktijk wellicht wat moeilijkheden ondervindt.

Secutest Base IQ / Base10 IQ / Pro (IQ)

Volautomatische apparatentesters die zelfs volgens uw eigen testprocedures kunnen testen!
Secutest is al jaren een begrip op de Nederlandse markt. Betrouwbare Duitse kwaliteit en technisch doordachte instrumenten geven u als gebruiker de zekerheid dat u met een Secutest nooit voor meetopgaven komt te staan die u niet kunt uitvoeren. Zo heeft de Secutest standaard de nieuwe NEN3140:2018 geïntegreerd, maar ook de EN62353 om medische apparaten te testen en de EN60974-4 om lasapparatuur te kunnen testen. Daarnaast beschikt de Secutest over veel toebehoren om werkelijk in iedere situatie en oplossing te kunnen bieden.
Alle voordelen even op een rij:
– 3 normen in 1 instrument: NEN3140, EN 62353 (medische norm) en EN 60974-4 (lasnorm)
– Duidelijk TFT kleurenscherm, touch-screen (Pro)
– Ook geschikt voor 3-fasen testen (actief / passief) via adapters
– Standaard voorzien van intern geheugen en USB interfaces
– Automatische klasse herkenning
– Volautomatische testsequenties
– Aansluiten van extern toetsenbord, Barcode– of RFID scanner, protocol– of Barcode printer mogelijk
– Bi-directionele database en data import / export (Pro)
– Inlezen van zelfgemaakte testsequenties (Pro)
– Gratis Izytron software voor het verzamelen en beheren van meetgegevens, het maken van testsequenties, printen en opslaan van testrapporten
– Standaard met DAkkS kalibratie certificaat

 

Registreren / rapporteren
Er zijn verschillende manieren om uw meetresultaten te registreren en te rapporteren.
De keuze hiervoor is afhankelijk van o.a.
• Is mijn tester via een interface uit te lezen?
• Hoeveel testen worden er gedaan?
• Test ik voor het eigen bedrijf of voor derden?

Als er veel testen gedaan worden of als er voor derden gekeurd moet worden is waarschijnlijk een tester benodigd die met een computer uitgelezen kan worden. Niet alleen bouwt u dan een database op maar u kunt tevens op een nette wijze een meetrapport genereren.
Als er weinig testen gedaan worden kunnen de meetwaarden ook handmatig (in bijv. Excel) bijgehouden worden en/of kan er handmatig een meetrapport opgesteld worden. Een nadeel
hiervan is dat er waarden foutief overgenomen kunnen worden of dat een rapport gemanipuleerd kan worden.

Registreren / rapporteren
Er zijn verschillende manieren om uw meetresultaten te registreren en te rapporteren.
De keuze hiervoor is afhankelijk van o.a.
• Is mijn tester via een interface uit te lezen?
• Hoeveel testen worden er gedaan?
• Test ik voor het eigen bedrijf of voor derden?

Als er veel testen gedaan worden of als er voor derden gekeurd moet worden is waarschijnlijk een tester benodigd die met een computer uitgelezen kan worden. Niet alleen bouwt u dan een database op maar u kunt tevens op een nette wijze een meetrapport genereren.
Als er weinig testen gedaan worden kunnen de meetwaarden ook handmatig (in bijv. Excel) bijgehouden worden en/of kan er handmatig een meetrapport opgesteld worden. Een nadeel
hiervan is dat er waarden foutief overgenomen kunnen worden of dat een rapport gemanipuleerd kan worden.

Installatietesters:

Profitest Masterfamilie voor het testen van elektrische installaties. PV-testapparatuur voor zowel de veiligheid van de installatie als de prestatie va de installatie. EV-installatie testapparatuur. Op de stand is zowel een elektrische testinstallatie voorhanden waar u alle metingen kunt laten demonstreren en een EV laadzuil om testapparatuur uit te kunnen proberen.

Electromobility heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt en is inmiddels niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Laadpunten schieten op dit moment als paddenstoelen uit de grond en u hoort dagelijks in het nieuws dat we slechts aan het begin staan van deze revolutie.

Dit betekent een uitdaging voor de energieleveranciers, maar ook voor de installaties waar al deze laadpunten op aangesloten gaan worden. In dit stuk willen we iets dieper ingaan op de elektrische veiligheid die periodiek getest moet worden.
We vinden het immers inmiddels heel normaal dat installaties periodiek geïnspecteerd worden volgens NEN3140 en NEN 1010, maar hoe zit dat met de laadpalen?

Een laadstation is ontwikkeld om elektrische voertuigen te kunnen opladen conform de geldende norm IEC61851. Het station is daartoe uitgerust met een connector, beschermingsgeleider, een aardlekschakelaar, een lastscheider en communicatie met het voertuig (PWM). Afhankelijk van het gebruik kunnen andere functies toegevoegd zijn zoals een netaansluiting en verbruiks-meting.
GMC-Instruments heeft een compleet testsysteem ontwikkeld op basis van de installatietester Profitest Master met bijbehorende adapters en rapportagesoftware Izytron.iq.
Daarmee worden alle tests afgedekt die voor u als installateur, beheerder of inspecteur van belang kunnen zijn.
In de IEC 60364-6 vinden we een aantal metingen die gedaan moeten worden ten aanzien van de
elektrische veiligheid:
• Doorgankelijkheid van de geleiders
(laagohmige weerstandsmeting)
• Isolatieweerstand
• Aardingsweerstand
• Testen van de aardlekschakelaars
• Foutstroomimpedantie (Netimpedantie)
• Fasevolgorde
Bovendien vinden we in de NEN1010, rubriek 722 nog een opmerking over het type aardlekschakelaar
wat toegepast dient te worden. Wanneer de installatie DC-foutstromen kan opleveren van > 6 mA, dient hiervoor een beveiliging te worden aangebracht. Bijvoorbeeld door een aardlekschakelaar type B toe te passen.

Ook zal de communicatie van de laadpaal met het voertuig getest moeten worden. Daarbij kunnen de
volgende statussen conform IEC 61851 optreden:
Status A: Laadkabel is aangesloten (CP signaal geactiveerd, spanning tussen PE en CP is 12V)
Status B: Laadkabel is aangesloten op laadpaal en aan voertuig (kabel is vergrendeld, voertuig is
nog niet klaar om te laden, spanning tussen PE en CP is +9V / -12V)
Status C: Niet lopend elektrisch voertuig gedetecteerd (voertuig is klaar om te laden, spanning is
aangelegd, spanning tussen PE en CP is +6V / -12V)
Status D: Lopend elektrisch voertuig gedetecteerd (voertuig is klaar om te laden, spanning is aangelegd,
spanning tussen PE en CP is +3V / -12V)
Status D: Laadkabel is defect (kortsluiting tussen PE en CP, laadkabel is niet vergrendeld, spanning
tussen PE en CP is 0V)

Tot slot zijn er ook enkele eisen te stellen aan de EVSE-rapportage die van de bevindingen gemaakt moet worden. Het zal u duidelijk zijn dat al deze metingen gedaan kunnen worden met de Profitest MXtra, ook een aardlekschakelaar type B op DC-foutstromen testen vormt geen probleem.
De verschillende statussen kunnen gecontroleerd worden met de adapter Pro Type II.
Tot slot worden alle gegevens verwerkt tot een inspectierapport met het Izytron.iq softwaresysteem.
Op de site van GMC-Instruments vind u een demonstratievideo van de complete procedure om een test van een laadpaal door te werken.
(www.gmc-instruments.nl).

 

Izytron: Nieuwe beheer software voor Secutest en Profitest

De markt vraagt naar één software pakket die al uw testers kan uitlezen. Vanaf nu is het mogelijk dat de meetgegevens uit uw installatietester, machinetester, NEN3140 tester of een medische tester in één software pakket samengevoegd worden.
Het basisscherm van Izytron is opgebouwd als een overzichtelijk dashboard.
Afhankelijk van de versie kunt u o.a. data exporteren naar csv of xml, firma logo’s en foto’s van bijv. de installatie in uw rapporten verwerken, handmatig meetgegevens toevoegen en heeft u de keuze uit diverse rapportsjablonen. U kunt zelfs uw eigen sjablonen naar eigen wens opbouwen. De mogelijkheden zijn legio, bekijk via de onderstaande links alle mogelijkheden!

De Izytron software is ontwikkeld voor eenvoudige toepassingen en voor de veeleisende gebruiker.
Daarom zijn er verschillende versies uitgebracht: De standalone versies Izytron starter business, Izytron advanced business en Izytron Professional business zijn bedoeld voor installatie op één PC/Laptop voor één gebruiker.
Daarnaast bestaan deze versies ook in een netwerk (server/client(s) versie: Izytron Enterprise Premium en Ultimate waarbij u één centrale database heeft en één of meerdere clients.

De Izytron software is geoptimaliseerd voor zowel stationair (PC, laptop) als mobiel gebruik op uw smartphone of tablet via Bluetooth.
Kort nog enkele voordelen voor u op een rijtje:
· Moderne en overzichtelijke gebruikersinterface
· Eén softwarepakket voor verschillende toepassingsgebieden
· Database gebaseerd, ook de netwerk versie (SQL / SQLite)
· Modulair opgebouwd, eenvoudig te upgraden
· Stel zelf uw certificaten samen, voeg optioneel handmatig zelf meetgegevens toe
· Nederlandstalig, incl. de helpfiles en handleiding
· Last but not least: Izytron starter business wordt standaard en gratis met uw nieuwe Secutest of Profitest

Powerquality/netkwaliteit:

Alle versies van de PQ-Box familie die gebruikersgemak tot een kunst hebben verheven. Ook de nieuwste variant van Camille Bauer, een zeer compacte PQ-analyser die geen software meer nodig heeft maar alles via een standaard app voor u kan regelen. Op de stand is een 3 fase generator voorhanden zodat u ook hier alle mogelijkheid heeft om metingen uit te proberen.

Power quality

State of Art mobiele powerquality metingen in robuuste en waterdichte behuizing.

GMC-Instruments heeft met de complete PQ-Box familie een reeks powerquality analysers die u bij elk PQ-probleem kunnen bijstaan. Wat te denken van de volgende eigenschappen:
• Voldoet aan IEC61000-4-30 Ed. 3 Klasse A
• Voor norm conforme netkwaliteitsmetingen (EN50160, IEC61000-2-2 / 2-4) en uitgebreide
triggerfuncties
• Automatische stroomslang / tang herkenning, geen instellingen nodig
• Aansluiten, op start drukken, meten!
• IP65 geheel water– en stofdicht, voor de meest extreme omstandigheden
• Gratis software WinPQ Mobile
• Levering incl. robuuste meetkoffer met passende inlay
• Nederlandstalige bediening en software
• Meetdata van verschillende PQ devices combineerbaar in één rapport (WinPQ)
• Onbetwiste kwaliteit en lange levensduur

Op de inspectie-meetmarkt kunt u alle beschikbare typen bekijken en zelf metingen uitvoeren. Speciale aandacht vragen wij voor het allernieuwste type, de PQ-Box 300 die een aftastfrequentie kent van 409,6 kHz, waarmee u harmonischen kunt bekijken tot aan 180 kHz! Dit biedt ongekende mogelijkheden om problemen te zien die door bijvoorbeeld EV laadpalen, Solarinverters en windturbine’s ontstaan. Deze hebben namelijk allemaal d eigenschap dat ze op een zeer hoge frequentie werken, die ver buiten het meetbereik ligt van de standaard PQ analysers. Die bevinden zich namelijk in het volgende gebied:
• Frequentie converter 4 kHz tot 20 kHz
• PV-inverter (LV 400V) 16 kHz tot 22 kHz
• Windturbine (MV net) 2 kHz tot 8 kHz
• E-voertuig 10 kHz tot 80 kHz
• Actieve lijnfilters 8 kHz tot 20 kHz
• UPS systemen 15 kHz tot 25 kHz
• Energie besparende lampen / LED 20 kHz tot 200 kHz
• Schakelende voedingen 3 kHz tot 148,5 kHz

 

Ten slotte tonen wij u één van de vele voorbeelden waaruit blijkt dat deze hogere frequenties belangrijk zijn om te kunnen bepalen.

Lampen in een hotel gaan vanzelf aan en uit
Stelt u zich eens voor dat u in een hotel verblijft waar van het ene op het andere moment willekeurig allerlei lampen aan en uit gaan…In dit geval ging het om zogenaamde touch-dimmer lampen.
Na meting en analyse bleek een PV-inverter het probleem te veroorzaken in de 17 kHz range.