Presentatie tijden

Zaal 1 – De Maas

Zaal 2 – De Waal

9:30 - 10:15 -- HyTEPS - Monitoring, gelijkspanning en wisselspanning

Presentatie door John Edwards

HyTEPS bespreekt het belang van doorlopend meten, de middelen die daarvoor beschikbaar zijn en het correct interpreteren en rapporteren van vervolgstappen.

10:30 - 11:15 -- Maptools - Wat kun je met de Metrel Mi3144-Z800 en waarom iedere inspecteur deze moet hebben

Presentatie door Michiel Nijsen en Joost Giesbers (HyTEPS)

ZL-N ZL-PE Metingen, Kortsluitstromen en de relatie met ARC Flash, Zeer lage weerstandmetingen, Selectieve weerstandmeting (hoofdschakelaars/zekeringen), Grid weerstand en selectieve gridweerstandmeting, Accu weerstand meting.

11:30 - 12:15 -- Brandenburg - DC- en performance metingen aan zonnestroominstallaties

Presentatie door Chris Brandenburg

Voor bijna elke grote zonnestroominstallatie wordt door de verzekeraar een Scope 12 keuring gevraagd. Tevens een ontwikkeling is dat zonnepark beheerders in toenemende mate inzicht willen hebben in de performance en kwaliteit van de zonneinstallatie. In deze presentatie gaan we in op alle metingen aan de DC-zijde van de installatie. Daarbij gaan we wat dieper in op prestatiemetingen middels IV-curven.

Brandenburg PV inspecties legt de belangrijkste metingen aan u uit en ook welke meetapparatuur daar voor nodig is:
– Rpe meting
– Polariteit
– Voc / Isc en Riso op 1000Vdc
– Voc / Isc en Riso op 1500Vdc
– IV curven op 1000Vdc en 1500Vdc
– Instraling en temperatuur

11:45 - 13:15 - Doorlopende buffetlunch

In de middag zal door Van Der Valk een gezonde broodjeslunch worden verzorgt.

13:00 - 13:45 -- Van Empel - Goede afspraken maken met je opdrachtgever of failliet gaan!

Presentatie door John van Weerd en Michael Kuylaars

Welke afspraken zijn belangrijk om te maken als inspectiebedrijf met je opdrachtgever? Denk hierbij aan inhoudelijke technische randvoorwaarden voor de uitvoering van je werk, maar ook aan juridische zaken zoals aansprakelijkheid en beschikbaarheid van begeleiding. Veel opdrachtgevers geven opdracht op basis van hun eigen voorwaarden. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven echter geen of beperkte dekking als je werkt onder voorwaarden van een ander. Hoe kun je zonder in een vervelende discussie te raken met je opdrachtgever hier toch een goed gesprek over voeren met respect voor elkaar?

14:00 - 14:45 -- Maptools & Hemmink - Sequences bouwen met MESM

Presentatie door Albert Anijs

De Metrel Electrical Safety Manager(MESM) is software met een intuïtieve interface. Deze software stelt gebruikers in staat om op een gestructureerde en georganiseerde manier elektrische tests en metingen uit te voeren. In deze presentatie laten we zien hoe je een Auto Sequence® in MESM bouwt. We maken gebruik van een bijzondere functionaliteit van MESM. Daarmee kan een reeks testen worden voorzien van eigen foto’s, schema’s en teksten. Die informatie wordt opgeslagen in het apparaat. Dit heeft als voordeel dat de gebruiker van het apparaat altijd over de juiste instructies beschikt om de testen uit te voeren. Hierdoor werkt de gebruiker efficiënt en worden fouten voorkomen. Met als resultaat correcte keuringen voorzien van gedetailleerde rapporten.

9:30 - 10:15 -- GMC Instruments - Introductie nieuwe Profitest: De Profitest MF XTRA

Presentatie door Rob Strik

De Profitest is wellicht één van de bekendste installatietesters op de markt en de Masterversie wordt dan ook in Nederland door vele klanten gebruikt. GossenMetrawatt is in alle stilte bezig geweest om een volledig nieuwe versie als opvolger te ontwikkelen. Deze tester zal in dit seminar geïntroduceerd worden, waarbij we met name ingaan op het totale testsysteem waarbij Izytron. IQ software meegenomen wordt. Bovendien laten we alle benodigde accessoires zien die voor PV panelen en laadpalen nodig zijn.

10:30 - 11:15 -- Inspectieportal - Inspectora introductie

Presentatie door Matthijs Nijsen

Sneller en efficiënter inspecteren met Inspectora. In deze presentatie leer je alles over de beginselen van de software. Vanaf het begin tot het eind zal er een inspectieproces worden doorlopen vanaf het aanmaken van een klant en het opstellen van een inspectieplan tot en met het genereren van het rapport. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. klanten en objecten aanmaken, een inspectieplan opstellen, het uitvoeren van een inspectie op locatie met inspectora offline en het maken van een rapport.

11:30 - 12:15 -- Inspectieportal - Inspectora Tips & Tricks

Presentatie door Jay Smeekes

In deze verdiepende presentie van Inspectora wordt dieper ingegaan op de inspectiesoftware. Onderwerpen die behandeld worden zijn o.a. Arc Flash, de rapportage offline module, Online Sankeydiagrammen, condititiemeting, en de uitbreiding van Info bij inspectie. Deze presentatie is zowel voor ervaren gebruikers als voor geïntreseerden die meer willen weten over de vele functies die in software zitten.

11:45 - 13:15 - Doorlopende buffetlunch

In de middag zal door Van Der Valk een gezonde broodjeslunch worden verzorgt.

13:00 - 13:45 -- Metrel - Het proces van meting tot rapportage voor laadpalen

Presentatie door Louis Meijer en Jeroen Schipper

Hoe kan ik mijn inspecties voor EV-laadpalen versnellen? Hoe krijg ik al mijn data snel in een rapportage? Kan ik ook een check-list maken voor mijn installatietester? Allemaal vragen die wij dagelijks vernemen van installateurs en inspecteurs.

Tijdens deze sessie nemen wij u mee in het proces van meting tot rapportage voor EV-laadpalen met de Metrel MI3155 Eurotest XD en de A1532XA EVSE adapter.

Gecombineerd met een Metrel EurotestXC of Metrel EurotestXD installatietester is de Metrel A1532(XA) EVSE-adapter een handig NEN 1010 inspectiemiddel voor Mode 3 Type 2 laadinrichtingen. Bij gebruik in combinatie met AutoSequences, vooraf ingebouwd in bijvoorbeeld de Eurotest XD (MI3155), kan het complete EVSE-laadstation elektrisch en functioneel met één druk op de knop (stap voor stap) worden getest.

Een inspectiestructuur kan vooraf worden aangemaakt met de geheel vernieuwde Metrel ES Manager software. Maar ook in het veld kan eenvoudig de structuur van een installatie of gebouw worden aangepast of aangevuld. In combinatie met de unieke AutoSequences, ideaal voor de inspecteur.

14:00 - 14:45 - GMC Instruments - Power Quality inzicht

Presentatie door Erik Pleijsier

De NEN-1010 refereert specifiek naar de effecten van het toenemend gebruik van elektronica en elektrische energie. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen als energiebron of het opladen van elektrische voertuigen. Symptomen veroorzaakt door bijvoorbeeld harmonischen of onbalans spelen dan ook meer en meer een rol. Daarnaast maakt de huidige situatie duidelijk dat inzicht hebben in energiestromen en dus verbruik ook essentieel is. Wat kan dan een Power Quality Analyzer of Logger voor u betekenen? En welk specifiek model zou van nut kunnen zijn voor uw specifieke toepassing?

15:00 - 16:30 -- iKeur - Ronde tafelgesprek; van interpretatie tot realisatie - thema SCIOS

Met o.a. Dré Timmermans, Joris van Eekelen en Jay Smeekes

Een talkshow met deskundigen uit de elektrotechnische sector waaronder de leden van het iKeur bestuur en de iKeur RvA met als gespreksleider de voorzitter Dré Timmersmans. Tijdens dit gesprek zullen de volgende drie onderwerpen besproken worden:

  1. Het belang van de verzekeraars SCIOS
  2. Het gedachtegoed SCIOS IB22
  3. De ‘Van interpratatie tot realisatie’ visie SCIOS

De onderwerpen zullen door de Raad van Advies en het bestuur vanuit verschillende invalshoeken besproken worden. Hierbij is het ook mogelijk voor het publiek om vragen tussen door te stellen en deel te nemen aan de discussie.